Raak!

Raak!

Momenteel werk ik aan een boek over de rol van satire in verschillende culturen en politieke systemen over de hele wereld. De werktitel is "Raak!" en het boek zal in principe eind 2019 verschijnen bij uitgeverij Boom te Amsterdam.

Hiervoor wil ik satirische kunstenaars, cabaretiers, schrijvers en cartoonisten spreken uit alle continenten, van Amsterdam tot Nairobi, van Caracas tot Beijing, over wat hun doel is met satire, welke reacties ze ontvangen van het publiek en of ze nog ruimte krijgen van de autoriteiten om hun mening te uiten.

Mijn doel is om uit te leggen hoe het fenomeen satire is ontstaan in de (westerse) geschiedenis, en tegelijk een beeld te schetsen van hoe het gesteld is met de vrijheid van expressie van satirische kunstenaars over de hele wereld. Op sommige plekken, zoals China en het Midden-Oosten, kunnen ze door hun werk achter de tralies belanden. De meeste gesprekken zullen plaatsvinden via Skype, maar een of twee reisjes behoren tot de mogelijkheden, om ter plekke sfeer te proeven. Ook wil ik in het boek een aantal cartoons publiceren van cartoonisten die ik spreek, en hun daarvoor uiteraard een vergoeding aanbieden.

Daarom ga ik crowdfunden via het platform Voordekunst (zie deze link). Wil je een bijdrage leveren, dan help je niet alleen mij, maar ook satirici die het momenteel lastig hebben om hun roeping te kunnen volgen. Alvast heel veel dank!