Raak! Een wereldreis door de satire

Raak!

Voor Raak! Een wereldreis door de satire interviewde ik satirische kunstenaars, cabaretiers, schrijvers en cartoonisten uit alle continenten, van Europa tot Latijns-Amerika en van Azie tot Afrika, over wat hun doel is met satire, welke reacties ze ontvangen van het publiek en of ze nog ruimte krijgen van de autoriteiten om hun mening te uiten.

Een voorproefje leest u hier in de Volkskrant, of in de rubriek Vandaar dit boek , door journalist Paul van der Steen in dagblad Trouw. U kunt ook luisteren naar het interview door Mieke van der Weij en Peter de Bie voor NPO Radio 1 Nieuwsweekend, over de stand van satire 5 jaar na de aanslag op Charlie Hebdo, of naar het interview door Emma Curvers voor de VK-podcast.

In het boek leg ik uit hoe het fenomeen satire is ontstaan in de (westerse) geschiedenis, en schets ik een beeld van de vrijheid van expressie van satirische kunstenaars over de hele wereld. Op sommige plekken, zoals China en het Midden-Oosten, kunnen ze door hun werk achter de tralies belanden. Mede om ze financieel te ondersteunen zijn in het boek ook cartoons opgenomen. 

Daartoe werk ik samen met Cartoon Movement en de cartoonisten Tjeerd Royaards (Nederland), Liza Donnelly (VS), Sergey Elkin (Rusland), Swaha (Libanon), Victor Ndula (Kenia), Pedro X. Molina (Nicaragua) en Zunar (Maleisië). Wie interesse heeft, kan het boek kopen in de betere boekhandel of online bestellen bij uitgeverij Boom  of via Bol.com