Raak!

Raak!

Momenteel werk ik aan een boek over de rol van satire in verschillende culturen en politieke systemen over de hele wereld. De werktitel is "Raak!" en het boek zal in principe eind 2019 verschijnen bij uitgeverij Boom te Amsterdam.

Hiervoor spreek ik satirische kunstenaars, cabaretiers, schrijvers en cartoonisten uit alle continenten, van Europa tot Latijns-Amerika en van Azie tot Afrika, over wat hun doel is met satire, welke reacties ze ontvangen van het publiek en of ze nog ruimte krijgen van de autoriteiten om hun mening te uiten.

Mijn doel is om uit te leggen hoe het fenomeen satire is ontstaan in de (westerse) geschiedenis, en tegelijk een beeld te schetsen van hoe het gesteld is met de vrijheid van expressie van satirische kunstenaars over de hele wereld. Op sommige plekken, zoals China en het Midden-Oosten, kunnen ze door hun werk achter de tralies belanden. Daarom wil ik in het boek een aantal cartoons publiceren van cartoonisten die ik spreek, en hun daarvoor uiteraard een vergoeding aanbieden. 

Voor dit project werk ik samen met Cartoon Movement, zoadat ik via hen satirici die het momenteel lastig hebben, kan ondersteunen. Op dit moment werken mee: Sergey Elkin (Rusland), Swaha (Libanon), Victor Ndula (Kenia), Pedro X. Molina (Nicaragua) en Zunar (Maleisie). Dat kan ik doen omdat de crowdfunding via het platform Voordekunst geslaagd is. Veel dank aan alle donateurs!