Ik Brul, dus Ik Ben

Ik Brul, dus Ik Ben

Bestellen

 

'Welkom voorbeeld van slow journalism'  (NRC)

“Ik Brul, dus Ik Ben” doet een stap terug in een wereld die gedomineerd wordt door snelle meningen, nepnieuws en polarisatie. Je kunt het boek bestellen in de betere boekhandel, of online:

Vooraanstaande filosofen tonen de waan van de dag zoals je hem nog niet eerder zag. Door hun verschillende achtergronden ontstaat een fascinerend palet aan inzichten over uiteenlopende onderwerpen, zoals de vluchtelingencrisis, euroscepsis, protectionisme, de islam en het postmodernisme.

Hierdoor komen bekende populisten als Trump, Wilders, Le Pen, Orbán en Narendra Modi in een ander daglicht te staan. Maar ook Maduro, Beppe Grillo en Erdogan.

Ik sprak met Aziz Al-Azmeh (Midden-Oosten), Kwame Anthony Appiah (VS), Akeel Bilgrami (VS, Engeland en India), Federico Finchelstein (VS en Latijns-Amerika), Markus Gabriel (Frankrijk en Duitsland), Marli Huijer (Nederland), Gergely Márton (Hongarije), Achille Mbembe (Zuid-Afrika), Michael Sandel (VS), Paul Scheffer (Nederland), Bettina Stangneth (Duitsland), Ad Verbrugge (Nederland) en Zhang Weiwei (China).

Conclusie? We mogen de gevaren die gepaard gaan met de populistische “brul” niet onderschatten, maar moeten tegelijk de onderliggende bezwaren tegen de politieke realiteit van de eenentwintigste eeuw wel serieus nemen. Er blijkt niet alleen een democratisch tekort te bestaan, maar ook een aristocratisch tekort. Het is aan de “elite” om die handschoen op te pakken.

 

Ik Brul, dus Ik Ben in de media:

Met het Oog op Morgen

Op maandag 13 november 2017 was ik te gast bij Radio 1, Met het Oog op Morgen. Presentator Chris Keijne interviewde mij over het boek en de analyse daarin van het wereldwijde populisme. Beluister het hier terug.

BNR Nieuwsradio

Op dinsdag 14 november 2017 was ik te gast bij Roelof Hemmen van BNR Nieuwsradio. Ons gesprek over “Ik Brul, dus Ik Ben”, kun je hier terugvinden. Even doorspoelen naar ongeveer 1:06.

De Volkskrant

In de Volkskrant van zaterdag 25 november een eervolle vermelding in het katern Sir Edmund.

NRC 

Een mooie bespreking in NRC, inclusief de Wet van Wierenga.

En nog een grondige recensie door Jan Haasbroek, in Argus, bijgevoegd als pdf.