Radicalisering

Radicalisering

Een van mijn specialismen betreft radicalisering en terrorisme, met name vanuit jihadistische ideologie. Daarover schreef ik een serie artikelen die dit vraagstuk vanuit verschillende perspectieven belicht, zoals bijvoorbeeld de vraag naar de (wetenschappelijke) status van diverse programma's tegen radicalisering. Of het fenomeen van de lone wolf die toch niet zo heel eenzaam is, waarover ik expert Paul Gill interviewde. Een van de wereldwijd meest gerenommeerde terreurexperts, de Zweed Magnus Ranstorp, sprak ik over de aanslagen in Kopenhagen waar hij bij toeval middenin zat, en hoe IS een nieuw soort, nog gruwelijker dreiging is gaan vormen. 

Daarnaast doe ik onderzoek naar de Hofstadtaps, ofwel de taps die de AIVD maakte in het pand aan de Haagse Antheunisstraat, waar twee leden van de zogeheten Hofstadgroep woonden. Waarom de omstandigheden rond de moord op filmmaker Theo van Gogh op 2 november 2004 nog steeds van belang zijn, leg ik uit in deze podcast voor de Volkskrant met Jonathan van het Reve.

Nadat mijn open brief aan 'Ome Roon' onbeantwoord bleef, besloot ik samen met Gijs van de Westelaken (oud-zakenpartner van Van Gogh) en Roger Vleugels, juridisch expert op het gebied van openbaarheid en de inlichtingendiensten, de gang naar de rechter te nemen. Met succes. Op 27 augustus 2019 hebben we de zaak in hoger beroep glansrijk gewonnen bij de Raad van State. De Raad van State twijfelt zelfs of de minister van Binnenlandse Zaken wel alle tapverslagen van voor de moord aan de rechters heeft verstrekt; minister Kajsa Ollongren (D66) moet nu een nieuw besluit nemen, en per passage uitleggen waarom de tapverslagen niet verstrekt kunnen worden.

Helaas geeft ook het nieuwe besluit van de minister geen enkele inzage in of duidelijkheid over de tapverslagen van voor de moord, zodat we opnieuw in beroep gaan, rechtstreeks bij de Raad van State. En wel omdat de politieke verantwoording achteraf tekort heeft geschoten; zeker omdat het hier gaat om een terreurdaad die zo'n grote impact heeft gehad op de vrije meningsuiting - de 'blasfemie' van Van Gogh, regisseur van Ayaan Hirsi Ali's islamkritische film Submission, vormde immers het hoofdmotief voor de dader.

Nee, we krijgen er het slachtoffer niet mee terug. En dat iemand als Jason Walters gederadicaliseerd is stemt me positief. Ik geloof dat hij daarin oprecht is, lees ook dit fraaie interview met hem door Janny Groen. Maar het enige wat er nu nog aan ontbreekt, is dat ook het laatste puzzelstukje vrijgegeven wordt: wat is er in de periode voor de moord gezegd in het pand aan de Antheunisstraat?

(Foto Theo van Gogh in 1984: Sjakkelien Vollebregt / Anefo / Nationaal Archief)