Crowdfunding

Steun je mijn nieuwe boek?

NB deze crowdfundingsactie is verlengd t/m 31 januari 2021!

Socrates, Plato en Aristoteles, die namen ken je vast wel. Deze denkers hebben grote invloed uitgeoefend op onze cultuur en beschaving. Toch waren zij niet de eerste filosofen die op de aarde rondwandelden, nee, dat waren de zogeheten Presocraten, met denkers als Thales, Anaximander, Pythagoras, Heraclitus, Parmenides, Empedocles, Anaxagoras en Democritus.

Maar wat verstaan we eigenlijk onder “westerse filosofie”, het fenomeen dat in het oude Griekenland is ontstaan? Waarin verschilt hun gedachtengoed met dat van "oosterse" denkers als Confucius en Boeddha? Waarom mogen we spreken van een Verlichting avant la lettre? En kan de klassieke Oudheid nog steeds een inspiratiebron zijn voor onze moderne samenleving? Daarover gaat mijn nieuwe boek De Griekse Verlichting.

In dit boek zal ik de geboorte van de filosofie schetsen in de maatschappelijk-culturele context van de zesde en vijfde eeuw voor Christus. In Griekse handelssteden aan de westkust van het huidige Turkije zochten de Presocraten voor het eerst rationalistische verklaringen van de natuur of de 'aard' van de wereld, daarmee brekend met de dominante mythologische opvattingen.

Ook de ontdekking van de retorica komt aan bod, met de verguisde sofisten, rondreizende leraren in de welsprekendheid, zoals Gorgias en Protagoras. Ook in Athene kwamen ze, waar ze scherp werden ondervraagd door Socrates. De leermeester van Plato introduceerde volgens het traditionele verhaal de ethiek in de filosofie. Maar hoe keken de Presocraten aan tegen het vraagstuk van de juiste moraal en de juiste inrichting van de samenleving?

Dat is een interessante vraag, nu de Atheense staatsinrichting opnieuw als voorbeeld geldt, bijvoorbeeld voor David Van Reybrouckdie pleit voor een terugkeer naar het principe van loting uit de (radicale) Atheens democratie. Hoe steekhoudend is die argumentatie? En hoe zit het met populistische partijen als Forum voor Democratie, die zich beroepen op dat klassieke erfgoed - is dat terecht? Vliegt de uil van Minerva de 21ste eeuw weer binnen? 

 

 

 

Kortom, een onmisbaar boek voor elke borreltafel.

Ik heb al een uitgever, Boom in Amsterdam, die ook mijn boeken over populisme (Ik  brul dus ik ben, 2017) en satire (Raak!, 2019) uitgaf.

Het laatste steuntje in de rug hoop ik van jou te krijgen, zodat dit boek in november 2021 het levenslicht ziet, en we samen bij een feestelijke borrel in Leiden het glas kunnen heffen op de eerste filosofen.

Doe je mee?

Kies uit de opties onder de video. Vul daar je donatie, naam en mailadres in, druk op de rode knop en ik ben je zeer dankbaar.

Nog vragen of opmerkingen? Mail me via deze link.

Hartelijke groet, Peter

Wat de experts zeggen:

Donatiemogelijkheden:

Donatiemogelijkheden:

Doneer

Wat ik nodig heb:
€ 3.122 / € 1.500

Totaal aantal donateurs

64

€ 25,- of meer: boek, bier en bitterballen
Je ontvangt een gesigneerd exemplaar van De Griekse Verlichting (verwachte winkelprijs: € 27,50) plus een uitnodiging voor de feestelijke boekpresentatie in november te Leiden. Kun je niet komen, dan stuur ik het boek op mijn kosten naar je toe.

€ 45,- of meer: dubbele pret
Je krijgt een uitnodiging voor de boekpresentatie waar ik twee boeken voor je zal signeren. En natuurlijk dubbel zoveel bier, borrel en bitterballen.

 

 

€ 100,- of meer: de totale Wierenga
Voor dit bedrag krijg je twee gesigneerde exemplaren van De Griekse Verlichting, plus 1 exemplaar van Ik brul, dus ik ben en van Raak!. Je bent natuurlijk ook van harte welkom op de feestelijke boekpresentatie.

Vrije donatie: Je wilt dit project graag steunen en hoeft hiervoor he-le-maal geen tegenprestatie te ontvangen.